Kako naučiti dijete da vas čuje i sluša

Često ste umorni, ne želite scenu, neugodno vam je i …popustite, pogazite svoju riječ, ne držite  se dogovora.

Father and daughter indoors playing

Vremena se mijenjaju, ali dosljednost kao zlatni standard uspješnog odgoja ostaje. Nije uvijek lako, ali rezultati su ohrabrujući.

Mnogi roditelji trogodišnjaka žale se kako ih dijete uopće ne sluša. No, iako selektivno slušanje vašeg djeteta može biti stresno, potpuno je normalno. Djeca od tri godine toliko se koncentriraju na ono što trenutno rade da jednostavno ne čuju druge stvari. To se događa dijelom zbog toga što razvijaju svijest o samima sebi.

Da bi postigli da vas dijete posluša, privucite njegovu pažnju. Gledajte ga ravno u oči, nježno stavite svoju ruku na njegovu i dajte mu konkretne upute, npr. „Vrijeme je za spavanje. Idemo oprati zube“. Izbjegavajte pitanja tipa:“Može li se sad prestati igrati?“, jer vam se može dogoditi da dijete odgovori:“Ne mogu!“. Ako procijenite da je djetetu potrebno stvarno još nekoliko minuta – dogovorite se koliko će to biti, ali nakon toga više nema pregovaranja. U suprotnom će početi natezanje koje obično završi u suzama.

Najvažnije je da budete dosljedni. Ako mu npr. Kažete da idete iz parka za pet minuta to i učinite. Ako odgodite svoju odluku, dijete će to primijetiti, pa će i samo to učiniti. Djetetu treba vaša sigurnost; neodlučnost i nedosljednost tu nikako nisu dobrodošle.

Istina je da se roditelji, ali i odgajatelji, znaju naći u situacijama kad teško mogu utjecati na dijete. Dijete će teško shvatiti da mora biti mirno, da ne smije skakati po kući, „ludovati“, kad se dobro sjeća da je u određenim trenucima moglo raditi doslovce ono što ga je volja i da se mi, zadubljeni u svoj posao, na to uopće nismo obazirali.

Za dosljednost u odgoju čovjek treba imati vremena. Batinama se ne može „utrljati“  dobar odgoj. Vikom se ne mogu „usaditi“ osnovni životni principi. Prijetnjom nećemo nikad postići da dijete usvoji dobro ponašanje. Treba znati da je dijete osoba koja ima slobodnu volju i koja će ju prije ili kasnije iskoristiti, a tako i mora biti. Neće dijete postati zrela osoba samo od sebe. Zrelost dolazi kroz odgoj, a on se temelji na dosljednosti i na dobrom primjeru.

Tako roditelji trebaju znati postaviti granice preko kojih se ne može prijeći. Katkada nam se čini da bi za mir u kući bilo bolje kad bismo bili popustljiviji, ali time se postižu tek kratkotrajni rezultati. Ustrajati u svojoj odluci katkada je teško, ali treba imati na umu da je odgoj proces i da se ne može temeljiti na trenutačnom hiru – ni roditelja ni djeteta. Dosljednost je nekada mučna, ali i neophodna.

Dr. Anthony Kane – liječnik i stručnjak za ponašanje djece.

Izvor: www.BabyOno.hr

S BLOGA
Koristeći našu web stranicu i usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. Kolačići nam pomažu pružiti Vam bolje iskustvo prilikom pregledavanja naših stranica i marketinških aktivnosti. Klikom na gumb 'Pročitajte više' možete se pobliže upoznati kako i zašto koristimo kolačiće na našoj stranici.
Pročitajte više
djecjakolica.eu