Kinderkraft: Kako odabrati dječja kolica?

Znate li kako odabrati dječja kolica i na što obratiti pažnju prije kupnje? U ovom članku saznajte sve što trebate znati prije kupnje kolica!

Shvaćamo da odabir kolica može biti popriličan izazov. Na tržištu možete pronaći razne verzije – kolica  3u1, 2u1, sportska kolica, kišobran kolica … A dodatak tome su i kolica s kotačima od pjene ili od gume, posebna kolica za svako područje, gradska kolica, s amortizacijom i bez – ima puno vrsta. Zbog toga smo stvorili sveobuhvatan vodič o tome kako odabrati dječja kolica. Nadamo se da će to roditeljima omogućiti da organiziraju svoje znanje o dječjim kolicima i pomoći im u odabiru modela koji će služiti godinama.

Bez obzira kupujete li kolica prvi put ili ste već kupovali kolica – vrijedi proširiti svoje znanje. Tržište se mijenja, a dječja se industrija neprestano razvija – uvode se novi proizvodi i poboljšanja, pa prije kupnje vrijedi unaprijed saznati na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje dječjih kolica.

 

Koja dječja kolica kupiti – vrste dječjih kolica
Dječja kolica mogu se podijeliti u nekoliko vrsta.
Najpopularniji od njih su:

● Multifunkcionalna kolica 3u1 i 2u1,
● Sportska,
● Kišobran kolica.
Koja kolica odabrati, uvelike ovisi o tome koliko vam trebaju služiti. Kada se spremate za rođenje djeteta, najbolje je odabrati dječja kolica 3u1 ili 2u1 – ovisno o tome želite li kupiti zasebnu dječju autosjedalicu. 

Razmatrajući modele 3u1, treba imati na umu da priložena autosjedalica također funkcionira kao nosiljka za bebu, koja se uz pomoć priloženih adaptera može lako pričvrstiti na okvir kolica. Kad vaša beba zaspi u automobilu i želite ići u kupovinu, nećete je morati probuditi da bi je stavila u krevetić. Ovo je rješenje izuzetno povoljno, posebno za motorizirane i aktivne roditelje.

Višenamjenska dječja kolica 3u1 i 2u1
Ako se pripremate za rođenje djeteta i želite da vam kolica služe više od nekoliko mjeseci, odaberite multi-funkcionalno rješenje 2u1 ili 3u1. Višenamjenska kolica su setovi koji se sastoje od okvira, gondole i kolica. U verzijama 3u1 imate i novorođenu dječju autosjedalicu i adaptere koji omogućuju pričvršćivanje takve nosiljke na okvir.

Neka višenamjenska kolica imaju moderna 2u1 sjedala – omogućuju vam brzu i jednostavnu promjenu gondole u sportsko sjedalo. Dovoljno je koristiti posebne kopče i remene. Takvo rješenje pronaći ćete u 3u1 XMOOV kolicima. Neka novost su i kolica koja imaju mekanu gondolu umjesto klasične tvrde. Pričvršćena je na polegnuto sportsko sjedalo kolica posebnim, jakim remenima. Primjer takvih kolica su multifunkcionalna kolica EVOLUTION COCOON.

Višenamjenska kolica mogu djeca koristiti od rođenja do otprilike 2-3 godine. Standardno opterećenje okvira u načinu kolica je 15 kg.

Sportska kolica
Sportska kolica opremljena su sportskim sjedalom i prikladna su za djecu koja samostalno sjede (od oko 6 mjeseci starosti). Sportska kolica su idealna za roditelje kojima trebaju pokretna, mala i okretna kolica, kada se beba još treba odmoriti tijekom šetnje.

Ako živite na periferiji grada i volite šetati šumovitim područjima, onda ne brinite: u trgovinama ćete naći i terenska kolica, poput kolica ALL ROAD.

Sportska kolica se odlikuju izvanrednom upravljivošću. Praktična su i obično se preklapaju zajedno sa sjedalom, što ih čini jednostavnim za pakiranje u prtljažnik automobila. U pravilu, nemaju odvojivo sjedalo, pa ih nije moguće postaviti naprijed ili natrag. Međutim, postoje iznimke od ovog pravila – uklonjivo sjedalo imaju već spomenuta All Road kolica. Kolica imaju brojne prednosti – lagana su i okretna, okretni kotači, okretno sjedalo, podesive ručke ili posebni sustavi za olakšavanje putovanja.

Kako odabrati okvir za dječja kolica?
Jednom kad znate koja dječja kolica odabrati, vrijeme je da provjerite materijal okvira. Na tržištu ćete susresti, između ostalog čelične i aluminijske okvire, kao i amortizirane i neamortizirane. Čelični okviri su izdržljivi i – posebno u multifunkcionalnoj verziji – mogu se koristiti godinama. Međutim, oni mogu biti teški i nezgrapni za neke ljude: posebno za ljude koji puno putuju ili moraju kolica nositi na katove zgrada ili kuća, jer u nemaju omogućeno dizalo.

Aluminijski okviri jednako su izdržljivi, ali lakši – olakšava manevriranje kolicima, a također olakšava sklapanje i nošenje takvih kolica. Aluminij je dobro rješenje za sve one kojima je stalo do mobilnosti i učinkovite vožnje. Ako imate težak teren pored kuće, odaberite kolica s prilagodljivom apsorpcijom udara u okviru kako biste povećali udobnost svoje bebe. 

Izbor materijala za okvir nije dovoljan. Gore smo spomenuli o opterećenju okvira – pa obratite pažnju jesu li kolica koja vas zanimaju do 15 kg ili 22 kg. Što je veće opterećenje okvira, to ih duže možete koristiti.

Koji su kotači u dječjim kolicima najbolji?
Razgovarali smo o vrstama kolica, kao i o okvirima – sada je vrijeme za kotače. Koji će kotači u dječjim kolicima biti najbolji? Odgovor nije jasan i jednostavan: kotači uvelike ovise o potrebama roditelja i području svakodnevnih šetnji.

Veliki pumpani kotači mogu se pokazati nepraktičnim u gradu kada se šetate asfaltnim stazama i pločnicima i kada s djetetom idete u kupovinu u male trgovine. Kotači na napuhavanje teži su od kotača od pjene, ali su izdržljivi i savršeni za šumske staze i na rubnim dijelovima gradova. Omogućuju bolju amortizaciju i puno su trajniji.

Za roditelje koji žive u gradu dobro su rješenje kotači od pjene bez održavanja (koji ne zahtijevaju pumpanje) izrađeni od pjene ili mješavine pjene i gume. Lagani su, pružaju dobro prianjanje na tlo i, iznad svega, manji su od kotača punjenih zrakom.

Obratite pažnju na promjer kotača, kao i jesu li prednji kotači okretni – to povećava upravljivost kolica. Bilo bi dobro kada bi okretni prednji kotači imali blokadu za ravno kretanje naprijed: to znatno olakšava duže hodanje po neravnom terenu. 

Koliko velika kolica kupiti?
Koliko velika kolica odabrati, ovisi o potrebama roditelja i veličini djeteta. Što su veća kolica, to će dijete dulje stati u njih. Međutim, ne zaboravite da će vam kolica služiti najmanje 2-3 godine. Stoga odaberite ona koja kod kuće neće zauzimati previše prostora. Primjer kompaktnih kolica mogu biti PILOT kolica, ali ako želite kolica koja su veća, preklapaju se sa sjedalom i koja se lako mogu sakriti nakon ulaska u garderobu, odaberite kolica CRUISER.

Također zapamtite da što su veća kolica, to je veća njihova težina. Zapitajte se isplati li se kupiti velika kolica ako ste vrlo pokretni i volite putovati, a kolica povremeno koristite u šetnjama. U ovom slučaju, bolje je odabrati kolica koja će stati u prtljažnik ili čak u prtljažni prostor kad se sklope. Teška kolica također mogu biti problematična kada u vašem stanu nema dizala i ako živite na prvom katu. U takvoj je situaciji bolje odabrati manji i lakši model koji je lako nositi stepenicama.

Ne krećite se bez dodataka – obratite pažnju na to jesu li kolica isporučena s dodatnim dodacima, poput navlake za kišu ili navlake za noge. Držač za bočicu također će vam biti koristan – na primjer, za toplu kavu. Imajte na umu da se neka kolica prodaju bez ove dodatne opreme – tako ćete uštedjeti na samim kolicima, ali tada ćete morati kupiti dodatnu opremu i možda će vas koštati više od kupnje kolica druge marke, ali s dodatkom. Nisu svi dodaci potrebni, ali vaš must have trebao bi biti kišna navlaka i zimska navlaka za noge. 

Druga je stvar krović koji se može proširiti – produženje nije potrebno svima, ali vrijedi razmisliti, pogotovo ako živite u području u kojem je vrijeme promjenjivo. Zahvaljujući produžetku dijete je bolje zaštićeno, na pr. na vjetru ili kiši. Veliki krović također će biti učinkovitiji u zaštiti vašeg mališana od sunca. Vrijedi da kabina u kolicima bude vodonepropusna i da ima UPF50 + filter.

 

Koja dječja kolica odabrati – već znate?
Nadamo se da smo uspjeli otkloniti sve sumnje koje su se pojavile prije kupnje kolica. Ne zaboravite prilagoditi kolica ne samo djetetu, već i sebi – zahvaljujući tome kupit ćete proizvod koji će vam trajati godinama. Zahvaljujući tome, izbjeći ćete kupnju novih kolica, što naravno stvara dodatne troškove. 

 

Preuzeto s: www.kinderkraft.com

S BLOGA
Koristeći našu web stranicu i usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. Kolačići nam pomažu pružiti Vam bolje iskustvo prilikom pregledavanja naših stranica i marketinških aktivnosti. Klikom na gumb 'Pročitajte više' možete se pobliže upoznati kako i zašto koristimo kolačiće na našoj stranici.
Pročitajte više
djecjakolica.eu